Ce indatoriri au domnisoarele de onoare?
Organizare nunta

Ce indatoriri au domnisoarele de onoare?

de

O nunta organizata ca la carte nu poate fi lipsita de traditia de a avea domnisoare de onoare. In mod obisnuit, domnisoarele de onoare trebuie sa fie prietene bune ale miresei sau chiar surori sau verisoare ale acesteia. Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca este sa nu fie maritate si sa aiba aproximativ varsta maritisului.

La origine, traditia de a avea domnisoare de onoare era justificata de nevoia de a proteja mireasa. Domnisoarele de onoare erau imbracate asemeni miresei pentru a induce in eroare eventualii rapitori ai miresei sau spiritele nefavorabile. Chiar si in Anglia secolului XIX se cuvenea ca domnisoarele de onoare sa fie imbracate asemeni miresei pentru a face dificila aruncarea de blesteme asupra ei. Tot in acest scop, ele erau cele care paseau in biserica inaintea mirelui. In Imperiul Roman domnisoarele de onoare erau un soi de infanterie care avea rolul de a apara mireasa care mergea in zona de provenienta a mirelui. Pericolele erau multiple, in special acela de a-i fi furata zestrea, in consecinta era nevoie de o protectie serioasa.

Conform unei alte traditii, domnisoarele de onoare erau tinere pregatite de maritis care aveau sansa de a-si gasi un petitor la nunta la care erau invitate. Pentru a avea sanse egale de a fi remarcate si cerute in casatorie ele purtau haine identice.

In zilele noastre nu mai are prea mare importanta daca domnisoarele de onoare sunt casatorite sau nu. Mai degraba, este important ca macar una din ele sa fie prezenta din partea mirelui, fie din cercul de prieteni, fie din randul rudelor. Nici rochiile identice nu mai sunt o regula, mult mai important fiind ca ele sa se potriveasca cromatic iar stilul si croiul sa cadreze cu rochia de mireasa. Tocmai in acest scop, regula este ca mireasa sa fie cea care comanda materialele si croiul rochiilor, suportand bineinteles cheltuielile aferente. Daca mireasa nu isi poate permite cheltuielile legate de rochii, este frumos ca la sfarsitul receptiei, sau chiar in timpul ei, sa recompenseze efortul domnisoarelor de onoare prin cate un cadou.

Rolul domnisoarelor de onoare este sa ajute mireasa si sa ii poarte trena. De regula, prima domnisoara de onoare este cea mai buna prietena a miresei sau sora ei. Ea este cea care impune comportamentul invitatilor care o urmeaza in biserica, este deci bine sa stie care sunt cutumele pe care trebuie sa le respecte in cadrul ceremoniei. Se poate intampla de asemenea ca domnisoarele de onoare sa mearga inaintea miresei, deschizandu-i calea si lasand-o apoi sa treaca. In acest caz trena este purtata de fetite, care au rolul ca la iesirea din biserica sa arunce petale de trandafiri inaintea cuplului. Petalele de trandafiri au rolul de a aduce rodnicie si fericire in familie.

Domnisoarele de onoare pot avea diverse functii in organizarea nuntii sau a evenimentelor colaterale, cum ar fi petrecerea de ramas bun de la viata celibatara sau ghidarea invitatilor in incinta localului unde are loc petrecerea. Sarcina cea mai indelung asteptata si mai placuta este aceea de a participa la ceremonialul aruncarii buchetului miresei. Domnisoara care prinde buchetul este prima care se va marita.

Pentru a evita imbulzeala domnisoarelor pentru a prinde buchetul, putem propune urmatorul joc.

Mireasa este legata la ochi si danseaza in cercul format din domnisoarele de onoare. Acestea trebuie sa se invarta in jurul miresei, astfel incat odata ce se opreste muzica, mireasa inainteaza la intamplare spre una din domnisoare si ii ofera buchetul.
 

Opinii (0)

Adauga opinia ta: